آیا خوابیدن با آرایش برای پوست مضر است؟
آیا خوابیدن با آرایش برای پوست مضر است؟
در این مطلب قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم که خوابیدن در شرایطی که آرایش صورت خود را پاک نکرده اید تا چه میزان به پوست شما آسیب وارد خواهد کرد؟
خوابیدن با آرایش، مانعی برای بازسازی و ترمیم پوست
هرگز با صورت آرایش کرده نخوابید! این توصیه ای است که همه ی ما بارها و بارها آن را شنیده ایم. اما با این وجود برخی از افراد به دلیل خستگی زیاد و یا دلایل دیگر شب ها آرایش خود را پاک نمی کنند و با آرایش به خواب می روند. هنگامی که با آرایش به خواب می روید، در آنچه بدن در تلاش برای انجام آن است، اختلال ایجاد می شود. بدن برخی فرآیندهای ترمیم و بازسازی را شب هنگام انجام می دهد، و بدون تردید، علاقه ای ندارد طی این جریان با لایه ای از مواد آرایشی مواجه شود. پس اگر در پی بهرهمندی از پوستی روشن و شاداب هستید، بهتر است پیش از خواب، آرایش صورت خود را پاک کنید.

آیا خوابیدن با آرایش برای پوست مضر است؟
به گفته بروک جکسون، متخصص پوست، مدت زمانی که در خواب سپری می کنید، این فرصت را برای بدن فراهم می کند تا پس از استرس روزانه به ترمیم و بازسازی خود بپردازد. هنگامی که خواب هستید، هورمون رشد بازسازی تمامی اندام های بدن از جمله پوست، را تحریک می کند. هورمون رشد به روشی ادواری در طول روز ترشح می شود، اما اوج ترشح آن یک ساعت پس از آغاز چرخه خواب است. طی این زمان، هورمون رشد برای بازسازی و ترمیم آسیب های پوستی که از مواجهه با خورشید، آلودگی، و رادیکال های آزاد، ناشی شده اند، وارد عمل می شود.
هنگامی که با آرایش به خواب می روید، هورمون ها تحت تاثیر قرار نمی گیرند، بلکه در آنچه بدن در تلاش برای انجام آن است، اختلال ایجاد می شود. طی تغییر و تبدیل سلول اپیدرمی، سلول های جدید پوست به سمت سطح هل داده می شوند و سلول های قدیمی روی سطح پوست شروع به ریزش می کنند.
(در حقیقت، حدود ۵۰ میلیون سلول پوستی روزانه به طور طبیعی فرو می ریزند.) آرایش می تواند سلول های مرده را به دام اندازد، و با جلوگیری از ریزش آنها چهره ای خسته به فرد ببخشد. نخستین نشانه افزایش سن چین و چروک ها نیستند، بلکه از بین رفتن درخشندگی پوست است. هنگامی که سلول های سطحی پوست به موقع لایه برداری نشوند و از بین نروند، بازتاب نور از پوست به خوبی صورت نمی گیرد.
افزون بر ایجاد اختلال در فرآیند تغییر و تبدیل سلولی، به خواب رفتن با آرایش می تواند چربی های زیر پوست را نیز به دام اندازد و در نهایت به پدیدار شدن جوش ها منجر شود. هنگامی که سلول ها ترمیم می شوند، فولیکول های مو را نیز روانسازی می کنند. هنگامی که پوست تمیز است، چربی در پایه فولیکول ها به آرامی به سمت سطح جریان می یابد، اما اگر چیزی در بالا مسیر را مسدود کرده باشد، نخستین مرحله برای ظهور آکنه شکل گرفته است.
به خواب رفتن با آرایش می تواند روکش بالش را نیز لکهدار کند و از این رو، توجه ویژه ای باید به آن داشته باشید. حتی در شب هایی که پوست خود را به خوبی پاکسازی کرده اید، به خواب رفتن روی بالشی که روکش آن آغشته به مواد آرایشی است می تواند تمام تلاشی که برای پاکسازی پوست خود انجام داده اید را بی اثر کند.
یک سوم زنان حداقل ۲ بار در هفته فراموش میکنند قبل از خواب آرایش خود را پاک کنند. شاید عوارض خوابیدن با آرایش در جوانی خود را روی پوست نشان ندهد اما در میانسالی زنانی که در جوانی چنین عادتی داشتهاند پوستی به نسبت چروکیدهتر از همسالان خود خواهند داشت.
کافی است یک ماه بدون پاک کردن آرایش بخوابید تا پوستتان ۱۰ سال پیرتر به نظر برسد. خیلی از خانمها میپرسند مگر آرایش با پوست چه میکند؟
برخی خانمها در طول روز ریمل میزنند و گاهی قبل از خواب آن را پاک نمیکنند. این کار چقدر برای مژه آسیبزننده است؟
ریملهای ضدآب باعث بروز کشش در ریشه مژه میشود و میتواند باعث ریزش مژه و کمپشتی آن شود. حتی اگر ریمل ضدآب هم نباشد، تماس مژه با بالش یا مالیدن چشم باعث تضعیف ریشه مژه و در درازمدت باعث ریزش آن خواهد شد.
خط چشم چطور؟
خوابیدن با خط چشم، احتمال عفونت چشم را بالا میبرد. به هر حال ممکن است در طول شب خانم چشمش را بمالد و این ترکیب وارد چشم شود و دور پلک ایجاد حساسیت کند.
کرمهای آرایشی، کرمپودر و پنکیک چطور؟
بهتر است قبل از خواب کرمپودر و تمام کرمهای آرایشی حتی ضدآفتاب یا رژ لب با توجه به جنس پوست، با آب و صابون یا شیرپاککن پاک شود تا منافذ پوست باز شود و امکان تنفس پوستی وجود داشته باشد. حداکثر میتوان یک کرم مرطوبکننده یا کرم شب یا کرم دور چشم ملایم مصرف کرد.
اگر منافذ پوستی بسته بماند چه اتفاقی میافتد؟
چربی و عرق ترشح شده نمیتواند از منافذ خارج شود و فشار ناشی از خروج آنها باعث باز شدن منافذ میشود و روزنههای باز بهتدریج باعث چروکیدگی پوست میشوند. از سوی دیگر، وقتی پوست شسته نمیشود، آلودگیهایی که در طول روز روی آن نشسته در کنار ترکیب مواد آرایشی محیط مناسبی را برای رشد باکتریها ایجاد میکند که میتواند عامل بسیاری از بیماریهای پوستی از جمله جوش، حساسیت و اگزما باشد.
آیا با آرایش خوابیدن زمینه خشکی پوست را هم فراهم میکند؟
بله، اگر مواد آرایشی سنگین باشد، مثلا کرمپودرهای گریم، جلوی رطوبترسانی به پوست را میگیرند و باعث خشکی آن میشوند. گاهی نیز حساسیت به این مواد باعث قرمزی و خارش میشود که خود زمینهساز خشکی پوست است.
از نظر علمی در طول شبانهروز ماندن چند ساعت آرایش روی صورت به پوستمان صدمه نمیزند؟
نهایتا ۳-۲ ساعت. استفاده از مرطوبکنندهها و ضدآفتابها اشکالی ندارد اما استفاده از کرمپودر و کرمهای آرایشی مخصوص گریم که در اغلب جشن و مهمانیها کاربرد دارد، نباید بیش از این مدت روی پوست بماند و فورا باید پاکشان کرد تا منافذ پوستی مهلت تنفس پیدا کند. حتما پس از برگشتن از جشن و مهمانیها باید آرایش را پاک کرد. تاکید میکنم حتی اگر خستهاید کمی درباره مضرات خوابیدن با آرایش تامل کنید و به این فکر کنید که ارزش چند دقیقه وقت گذاشتن برای پاک کردن پوست بیش از اینهاست.
این نکات در مورد آرایش پوست بود. آیا باقی ماندن موادی که برای آرایش مو به کار میروند هم در طول شب میتواند عارضه داشته باشد؟
بله. کسانی که مویشان را با کش میبندند یا موی درست شده با سنجاق و بستهای مختلف را در طول شب باز نمیکنند یا با بیگودی بسته شده و موی ژل و تافت و سایر مواد آرایشی خورده، میخوابند، مدت تماس این مواد خشککننده و مضر با مو را زیاد میکنند و احتمال ریزش مو را بالا میبرند. در چنین شرایطی حتما باید ابتدا حمام کرد تا این مواد و ترکیبها از روی موی پاک شود.